За уеб сайт, не е нужно да купувате хостинг!

Ако искате да имате ваш уеб сайт, не е нужно да бързате да купувате отделен хостинг, или поне не веднага!


Много фирми за изработка на уеб сайтове предоставят също управление, поддръжка и хостинг за уеб сайта, а някои също предоставят управление на имейл адресите. Това разбира се не е безплатно, но не е нужно да е твърде скъпо - най-често ще можете да си го позволите.


Цялата идея дали да търсите безплатен хостинг или платен хостинг, трябва да се основава на конкретни цели за постигане. Основната цел е ясна - това е да имате уеб сайт (личен, фирмен, корпоративен и др.). Ако планирате да изкарвате пари от сайта си - тогава е добре нещата да се изпипат и да са професионални, дори това да струва някой лев. Ако целта на сайта е само информативна, само да тренирате или друга некомерсиална цел - това са други цели и за тях също може да търсите платена услуга, но ще се оглеждате за минимално евтина ниска цена.


Когато купувате уеб хостинг, вие не получавате сайт автоматично. Ето защо най-правилния подход е да се ориентирате директно към купуване/изработка на уеб сайт, а самия хостинг да е второстепенен (ако не се предлага в пакет с уеб сайта). Въпреки това, макар и второстепенен, преди да поръчате изработка на уеб сайт, трябва да попитате какви ще бъдат вашите разходи за 1-3 години напред! Това ще ви позволи да изберете не най-евтината "изработка на сайт", а най-евтиния сайт+поддръжка+хостинг (всичко нужно, без неочаквани разходи). Със сигурност не искате да научите впоследствие, че изработката на уеб сайт струва напр. едва 200 лева, но за сметка на това поддръжката+хостинга е още 500-1000лв. на година или 50-100 лева на месец...


Има уеб платформи за изработка на сайтове (собственоръчно от вас), които могат да предоставят безплатен хостинг и техническа поддръжка (подходящо да тествате системата), но също така имат и платени опции, с които естествено се издържат и съществуват. Трябва да се има предвид, че в такива платформи вие не получавате собствен уеб сайт - вие просто използвате услугата, докато я заплащате. Към нея може да се конфигурира ваш домейн, с което вашия тестов сайт да стане вашия първи фирмен бизнес сайт, даващ началото на корпоративната ви дейност.


Освен платформи за сайтове с безплатен план, на пазара се предлагат и изработка на сайтове с буквално ниска цена за изработка, и също с ниска цена за поддръжка и хостинг, които са особено подходящи за стартиращи фирми и бизнеси! Предимството е, че на една достъпна цена, вие няма да губите никакво време и ще получите вашия готов уеб сайт за часове или дни! Вие ще се концентрирате само на вашия бизнес, а няма да се занимавате с учене как се прави уеб сайт, и това ще е от полза за бизнеса, защото е нужно внимание и свободно време, за да работите!


Така че всичко написано дотук е с една цел: да разберете, че целта е по-важна от това дали ще намерите безплатен или платен хостинг, и дали ще направите сами безплатен сайт или ще трябва да дадете някой лев да го направят за вас. Всички фирми за изработка и поддръжка на сайтове дават безплатни ценови оферти, така че не пречи да зададете най-важните въпроси и да получите цени и оферти, както и насочващи въпроси, по следните точки:

  • питате колко ще струва изработка + поддръжка + хостинг на сайт за период от 1-3 години (важна е цялата сума, но само изработката!!)
  • ако цената е висока, питате дали има как да се намали, има ли какво да отпадне, какво да се замени с нещо по-евтино... (понякога питате за нещо скъпо, но има евтини алтернативи и ако попитате изрично - ще получите отговор)
  • ако цената ви устройва - тогава питате за срокове на изработка и на настройка на хостинга и домейна, за да стартира сайта онлайн.
  • ако за конкретния ваш бизнес има отделни важни елементи и функционалности за уеб сайта или дизайна (напр. лого, цветове и др. изисквания, SEO оптимизация също), бъдете сигурни, че сте попитали за тях преди сделката! Впоследствие това може да оскъпи с няколко стотици или хиляди лева!!


Така ще успеете успешно да се сдобиете с качествен уеб сайт, а не да търсите най-евтиния или дори безплатен хостинг. Просто хостинга е второстепенен, целите са по-важни и те трябва да се постигнат! Иначе рискувате години наред да нямате прогрес, да загубите времето, личната си мотивация и сили в неуспешен бизнес, и в крайна сметка да не постигнете заложените цели и желания.





{START_COUNTER}