Успелите

Седем непреходни и вечни български народни песни

Българската народна музика е непредходна и вечна. Творчеството, което нашите деди са създали под формата на песни и танци от години пленява и българи, и чужденци със своята магия. В миналите месеци сме обръщали специално внимание на темата за фолклора, като сме подбирали за вас статии с избрани хора, десетки снимки на моми, деца и влюбени двойки в народни носии, разказвали сме истории от различни събори и фестивали. Днес ще обърнем специално внимание на българските народни песни, които са любими на цяла България.

 Мари, Стано

Ах, къде е мойто либе

Вечерай, Радо

ВИЖТЕ ОЩЕ: СЕДЕМ БЪЛГАРСКИ ХОРА, В КОИТО ЩЕ СЕ ВЛЮБИТЕ

Кате, Кате

Росни ми росни, росице

Катерино моме

*Песента ,,Катерино моме" е авторска с текст на Борис Калайджиев, музика  Кирил Стефанов. Първата изпълнителка на песента е Татяна Сърбинска - солист на ансамбъл ,,Пирин".

Излел е Дельо хайдутин

Песните са подбрани за вас от слушателската класация на БНР с любими народни песни и хора.

Снима: Асен Великов

ВИЖТЕ ОЩЕ: КРАСОТАТА НА БЪЛГАРКИТЕ В НАРОДНИ НОСИИ

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Венелин Добрев

Съосновател на инициативата и автор на идеята за „Младите успели българи“, която по-късно става uspelite.bg. С интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Любимите ми неща са пътуванията, хубавите филми и рок музиката.

Оставете коментар

1 коментар

  1. Надежда Кирилова
    2016-05-23 23:00:12 Reply

    С едно уточнение-песента ,,Катерино моме" е авторска и е хубаво да се споменат нейните автори,а именно:текст Борис Калайджиев,музика Кирил Стефанов.Първата изпълнителка на песента е Татяна Сърбинска-солист на ансамбъл ,,Пирин".Прекрасна песен!

    • Венелин Добрев
      2016-05-24 10:40:37

      Направено е допълнение. Благодаря за инфорамцията :)