Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2006 17:16 - Файловият обмен в Интернет
Автор: nofearinc Категория: Технологии   
Прочетен: 91842 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2006 18:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Напредването на компютърните технологии от края на XX и началото на XXI век промени коренно развитието и разпространението на мултимедията.

От дългочасовото обикаляне из аудио магазините и видеотеките, търсенето на дългоочаквания филм или албума на любимата ни банда се сведе до отваряне на браузъра и кликване с мишката върху някой сайт за свободно теглене на всякаква информация.

Огромни колекции с безплатно съдържание до най-новите и уникални аудио и видео произведения са достъпни за потребителите по целия свят. Всеки ден десетки милиони юзъри сърфират из свободни зони и торент сайтове или преравят сървърите в софтуера за споделяне на файлове за съдържание, още недостъпно на пазара.

А как точно се предоставя въпросната информация?

Три са основните методи за сваляне на аудио и видео съдържание – чрез свободни зони и сървъри, torrent сайтове и P2P програми.

Свободни зони и сървъри

Компютърни системи в Мрежата, пълни със софтуер, музика, филми и др. Политиката на някои свободни зони е предоставянето на свободно място за качване на информация от страна на потребителя и един активен скрипт, който претърсва съдържанието на директориите на всички потребители и индексира съответно файловете, качени от него.

В българското Интернет пространство потребителите използват активно някои от по-големите free зони, сред които са http://data.bg, http://fenbg.free.evro.net, http://free.bol.bg, http://www.hit.bg, http://free.datacom.bg и др.

Според разпоредбите на НСБОП или поради липса на пространство в твърдите дискове на системите, достъпът за качване или търсене на файлове е спрян в някои от тях, но въпреки това интересът от страна на любопитните юзъри не спира.

Важно е да се отбележи, че въпросните сървъри предлагат и форуми, където освен приятната дискусия между потребителите, се публикува информация за наскоро качен филм, по-големи директории с музика; форумистите си помагат взаимно при търсенето на някой албум или прожекция.

Ако не успявате да откриете нещо или не може да се оправите със системата, публикуването на съобщение за помощ във форума може да ви свърже с някой напреднал потребител, който да ви разясни нещата и да ви помогне.

Освен най-популярните BG сървъри има още хиляди български и чуждестранни сайтове, предлагащи MP3 и AVI за свободен download. Списък с някои от тях може да откриете в http://download.start.bg

Torrent Trackers

 

В последно време торент технологиите навлезнаха значително в BG мрежите и вече по-големите сайтове за разпространение на файлове предлагат и този начин за теглене на информация. Системата тук е малко по-различна от стандартния download, тъй като тук не се използват HTTP или FTP протоколите за директно ‘точене’ от даден сайт, а се разглежда технологията на BitTorrent системата. BitTorrent е протокол за трансфер на файлове, базиран на peer-to-peer метода – юзърите не се свързват със сървър, а помежду си. Потребителите (peers) са 2 вида – пиъри, които получават информация (лийчъри, leachers) и такива, които изпращат информацията (сийдъри, seeders). Налице е централен сървър, наречен тракер (tracker), който координира действията на пиърите, без да съдържа информация за съдържанието на файловете или за тяхното местоположение. Ключовата философия на BitTorrent е, че потребителите трябва да свалят даден файл и едновременно с това да качват вече свалената част от него. Така мрежата е изградена по начин, при който огромният брой потребители не само не намалява скоростта, ами дори я ускорява, като повече хора участват в процеса на качване. Както по-горе споменахме, торент системите са интегрирани и в някои от свободните зони за теглене (например http://bt.data.bg/torrents/index.php, http://torrents.free.evro.net/, http://torrents.bol.bg/ и др.) Системите си имат собствена политика на работа, разрешаваща на потребителите определени права, описани в правилата за работа с тракера. Както общи тракери, събиращи информация от всякакво естество, има и строго специализирани тракери само за музика, само за филми и прочие, при които съдържанието е само един

вид. Достъпът до информация през BitTorrent мрежата изисква и работа с определен софтуер, наречен клиент. Чрез въпросния клиент се осъществяват реално връзката с другите потребители, качването на файлове, настройката на свалянето и други. Списък с торент клиенти, сайтове на определена тематика и на обща основа може да откриете в http://torrent.start.bg

P2P софтуер

BitTorrent е само едно от разклоненията на peer-to-peer технологията в Интернет пространството. Съществуват още много мрежи, към които потребителите се свързват и могат да осъществяват контакт помежду си. P2P системата е създадена именно на базата на мрежи с потребителски компютри, а не на определен брой сървъри с информация. Като цяло P2P мрежите са мултифункционални – могат да се използват за обмен на файлове, за комуникация и др., но ние ще се концентрираме върху първия тип.

Oсновното предимство на този вид мрежи е, че всички клиенти допринасят с бързина на Internet връзка и дисково пространство, като подпомагат за развиването на по- мощна мрежа и не ограничават потенциала на системата. По този начин не се натоварват никакви сървъри при по-голям брой потребители, а лекотата на теглене се запазва относително постоянна.

По-големи мрежи, базирани на посочената технология са eDonkey2K, FastTrack, Gnutella, Overnet, MP2P, BitTorrent, DirectConnect и други. В България има огромен интерес към развитието и работата на мрежата DirectConnect с популярният клиент DC++. DirectConnect е базирана на различни хъбове (канали) с различна тематика и различна идея за обмяна на файлове. Подобно на BitTorrent мрежата, free зоните имат и собствени DC хъбове, където може да се открие и информация от самите сървъри. Списък с хъбове, категоризирани според определени критерии, може да намерите на адрес http://hublist.org/?p=search . Мрежата позволява участие в няколко хъба едновременно, като отделните хъбове имат собствена политика и правила за споделените файлове, ограничение на споделената информация и други. Повече за хъбовете, информация как да създадете свои, всичко за P2P мрежите може да намерите в http://P2P.start.bg

*В практиката P2P мрежите се използват за нелегален обмен на аудио и видео
съдържание.

При повечето юрисдикции споделянето на такова съдържание е забранено. Може да използвате мощта на различните методи за теглене на информация само, за да чуете част от някоя песен или да прегледате preview от видео материал, след което да го закупите от съответните места за продажба на аудио и видео материали.



Тагове:   обмен,


Гласувай:
1



1. ssstto - отг.
04.03.2006 19:10
и откога е тази информация.отпреди една година ли?като търсех ".mp3" в DC++ на хъба дата.бг излезнаха десетина резултата,а за като търсех live в аудио нищо.а за торентите на арена защо не написал нищо.еми арена ве4е е платена и условията са драконовски и малко пирамидски-ако изгърми някой който си поканил гърмиш и ти. fasttrack си е казаа.и какво стана с казаа още ли е жива? нали в края на миналата година в Австралия един съд ги задължи да сложат филтри.overnet ве4е не отделно от емуле.не казваш нищо за кадeмелиа.
цитирай
2. nofearinc - Пътят е страшен, но славен
05.03.2006 20:18
Здравейте,

Благодаря ви за коментарите - важно е да има обратна връзка. Статията е написана преди 3 месеца в DNES.BG и смятам, че е все още актуална, може би с леки изменения, но ще въведа леки корекции в съдържанието й идните дни.

Ще започна отзад- напред. На първо време ще обърна внимание на последния параграф- умишлено съм упоменал, че има информация с авторски права, за която потребителят носи своя отговорност в случай, че се добере до нея от пиратски източник. Ето защо ще се въздържа от сериозен коментар относно набавянето на такова съдържание.

ssstto,
Позволи ми да не се съглася с теб за тегленето през DC++. Ако си търсил 'Бащата на Маугли feat. братството от Амазонка.mp3' е напълно нормално да не си открил резултати :) Все пак системата работят на принципа търсене в споделените директории на всички потребители в даден хъб- опитай да потърсиш аудио материал на някой по- комерсиален изпълнител или банда - да кажем Korn, Bon Jovi или който и да било. Вероятно резултатите ще надхвърлят 1000 парчета.
Арена промени правилата си, но все още се колебая дали да присъства в статията. Все пак има огромен брой потребители, които вече участват в системата й и има възможност да помолите съседа Пешо, който си рови в каталога късно вечер, да си реализира малко по- мощен seed, след което да ви покани. В противен случай вариант е изпращане на 1-2 SMS-а, при което получавате не само регистрация на акаунт, но и права на Супер потребител за ограничен период от време. Да, малко сурови условия, но еднократна малка инвестиция (или покана от познат) за огромен набор от данни.
Не мога да изброя и всички P2P мрежи и протоколи- все пак не са малко на брой, някои също се припокриват- къде софтуерът е еднакъв за едни/различни мрежи, къде се поемат правата на разработка на някои приложения и прочие. Ако държиш да включа определена програма или да направя корекция, може да го направиш именно за p2p.start.bg, за което предварително ти благодаря.

tamiflu,
За съжаление Дейта.бг наложиха ограничение, което много от нас не одобряват, но въпреки него сървърите продължават да работят с пълна пара- приложенията ги има, просто не са индексирани. По- скоро в момента по- лесният вариант е търсене чрез форума или в DC++, а най- добре е, ако си пазите линкове към стари директории в бившата фрий зона. За съжаление това е търговски трик да се рекламира Homelan, но факт.
Една поговорка твърди "Безплатен обяд - няма". По един или друг начин се налагат ограничения на улесняващите обстановката ни приложения, но пък трябва да се съобразяваме с тях, ако искаме да караме по леката процедура. Освен това често падат сървърите на bol.bg и дейтаком, но тъй като са 'на сезони', ще си позволя да оставя и тях в списъка.

Надявам се да разбирате и моята страна- все пак всичко трябва да е в полза на потребителя и дори не напълно свободно, трябва да има вариант да се доберем до ценна информация в Интернет.

Поздрави и всичко хубаво от мен.
цитирай
3. idiot - Просто питам
10.04.2006 16:30
Как по точно постигна тая читаемост на конкретно тая статия (към днешна дата 7801 прочита?!?!)
Просто ми е любопитно.
цитирай
4. valio - Отг. idiot
11.04.2006 08:13
Помисли малко:
в блог.бг има малко такива сайтове.
човека е умен и знае какво да ни каже.
цитирай
5. kurnutka - iskam otgovor ,molja!!!
23.04.2006 22:26
kajete mi kak da vljaza na taja stranica ARENA,trjabva li da se registriram njkade,i kade,iskam da si svaljam filmi i az:-)) mersi
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nofearinc
Категория: Забавление
Прочетен: 183183
Постинги: 15
Коментари: 12
Гласове: 163
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол